9 October-12 December 2024
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«Η Τριλογία των Lehman» του Stefano Massini από τη θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013 στο Comédie de Saint-Étienne

Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2024

Όπως σημειώνει η Κάτια Σωτηρίου στην κριτική της, «Το έργο παρουσιάζει αυτό το χρονικό και ταξικό τόξο ως μια παραβολή της ηθικής παρακμής, από την πώληση «αγαθών», έως την πώληση οικονομικών άυλων αγαθών. «Είμαστε έμποροι χρημάτων», δηλώνει ο Philip Lehman, της δεύτερης γενιάς της οικογένειας.

Η τριλογία των Lehman2.jpg

Ήταν το 2012, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά σε έναν ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό η ιστορία των Lehman Brothers. Λίγα χρόνια μετά, ένας από τους πλέον σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της Ιταλίας, ο Stefano Massini στη «Lehman Trilogy» δημιουργεί ένα τεράστιο μωσαϊκό 164 χρόνων, όπου μαζί με τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, καταγράφει πως τρεις Γερμανοί - Εβραίοι μετανάστες καταφθάνουν από τη Βαυαρία της Γερμανίας στην Αλαμπάμα, ξεκινώντας τις επιχειρήσεις τους από ένα μικρό μαγαζί με υφάσματα και κοστούμια, για να καταλήξουν στη δημιουργία ενός τεράστιου χρηματοπιστωτικού κολοσσού, που έχει ως αντίκτυπο το 2008, την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας με τρομερές συνέπειες στις ζωές των απλών ανθρώπων. “The Lehman Trilogy” είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ιστορία τριών αδερφών, είναι η καταγραφή της ανόδου και της πτώσης του αμερικανικού ονείρου, είναι μια αλληγορία της ιστορίας του αμερικανικού καπιταλισμού.

Η τριλογία των Lehman4.jpg

Με το ανέβασμα της «Τριλογίας των Lehman», η «Σόλο για Τρεις» συνεχίζει μια θεματική που ξεκίνησε το 2022, όταν η ομάδα ανέβασε σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση και σε σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο το έργο «Λογιστικός Έλεγχος (ή Ισλανδία, Ένας Μοντέρνος Μύθος)», 2018, του Andrew Westerside και των Proto-type Theater, όπου οι συγγραφείς εξετάζουν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και τη σύγχρονη πολιτική μέσα από την πρόσφατη ιστορία της Ισλανδίας και τις προσπάθειες του ισλανδικού λαού και έθνους να υψώσει την φωνή του και να διαδηλώσει. Ενώ στον «Λογιστικό Έλεγχο», το έργο έχει να κάνει με την ανάκτηση των δυνάμεων του ανθρώπου, την ανατροπή ενός κόσμου σχεδιασμένου να μας κρατά υπόδουλους και πώς η συλλογική δύναμη μπορεί να αλλάξει, έστω και με ένα μικρό βήμα κάθε φορά, τον κόσμο μας – στην «Τριλογία των Lehman», βλέπουμε ακριβώς τα γενεσιουργά αίτια αυτού του «κόσμου του σχεδιασμένου να μας κρατά υπόδουλους», όπου η ιστορία των αδερφών Lehman είναι μια «παραβολή της ηθικής παρακμής, από την πώληση «αγαθών», έως την πώληση οικονομικών άυλων αγαθών. «Είμαστε έμποροι χρημάτων», δηλώνει ο Philip Lehman, της δεύτερης γενιάς της οικογένειας», (από κριτική Κάτιας Σωτηρίου), με αποτέλεσμα το 2008 την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την καταστροφή εκατομμυρίων ζωών ανά τον πλανήτη.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013 στο Comédie de Saint-Étienne, το 2015 στο Μιλάνο στο Piccolo Teatro. Με σκηνοθέτη τον Βρετανό Sam Mendes το έργο ανέβηκε στη σκηνή Lyttelton Theatre του National Theatre στο Λονδίνο το 2018. Από τότε, το έργο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, με εξαιρετικές κριτικές όπου κι αν παίχτηκε, με βραβεία – Evening Standard Theatre Award, Laurence Olivier Award, Drama League Awards, Outer Critics Circle Award, Tony Awards, κ.ά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Stefano Massini

Διασκευή: Ben Power

Μετάφραση: Φώτης Φωτίου

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά

Σκηνικά – Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος

Μουσική σύνθεση – Εκτέλεση μουσικής επί σκηνής: Γιώργος Καλογήρου

Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης

Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη

Video Art – Video Promotion: Γιώργος Αλέξάνδρου

Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική

Γραφιστικός Σχεδιασμός - Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί:

Νεοκλής Νεοκλέους

Χάρης Κκολός

Αντρέϊ Κρουπά

Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, 20.00

Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 – Πλατεία Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία.

Παραστάσεις:

Τετάρτη, Σάββατο, 20.00

Κυριακή, 19.00

μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2024

Εισιτήρια www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες – Κρατήσεις 96147809

Περιοδείες:

Τετάρτη 11/12/24, 20.00, ΕΘΑΛ Λεμεσός

Πέμπτη 12/12/24, 20.00, ΕΘΑΛ Λεμεσός

Εισιτήρια www.soldoutticketbox.com

Κρατήσεις 25877827

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close